Your search results

Kuusi tärkeää vinkkiä loma-asunnon valintaan

LOMA-ASUNNON VALINTA FUENGIROLASSA

1.Sijainti, sijainti ja sijainti. Mitä väliä ?

Olitpa vuokraamassa tai ostamassa loma-asuntoa Aurinkorannikolta ,mieti tarkkaan missä sinä ja perheesi tai seurueesi oikeasti viihdytte.  Monelle on tullut yllätyksenä, että kuvissa houkuttelevilta näyttävissä golfkenttien lähistöllä olevissa lomataajamissa tai kaupungin ulkopuolisilla rinteillä sijaitsevilla ”huvila-alueilla” loman vietto voi osoittautua kovin yksitoikkoiseksi ja tylsäksi. Varsinkin sesonkiajan ulkopuolella.

Kun lähialueen asunnoista valtaosa tyhjentynyt ja pimeänä, saatat kokea olosi hyvinkin eristyneeksi ja yksinäiseksi. Alueen palvelut ovat lopahtaneet ja odottavat seuraavaa sesonkia. Kaupunkiin, rannalle, ravintoloihin, kauppoihin ja muihin aktiviteetteihin on tuskastuttavan pitkä matka!

Ajattele järjellä! Jos olet aikeissa hankkia omistusasunnon näiltä seuduilta, suosittelemme lämpimästi vuokraamalla kokeilemaan olisiko sinulle ja perheellesi kuitenkin sopivampi vaihtoehto asua  kaupunkiasunnossa.  Ihmisten, tapahtumien, palveluiden ja uimarantojen lähellä, ja jossa lisäbonuksena on kaikille helppo liikkuminen.  Tietysti tilanne on toinen jos perheesi yhteinen intohimo on viettää lomapäivät aamusta iltaan asuntosi viereisellä golfkentällä.

2. Onko auto täällä välttämättömyys?

Asuessanne kaupunkialueen ulkopuolella tarvitsette lähes poikkeuksetta auton. Kaupat, ravintolat ja muut loma-aktiviteetit sekä ihan vaan ulkoilumahdollisuudet ja  ”nuorison menot” , ovat usein hyvin etäällä. Em ativiteetit ja palvelut ovat useasti mäkisten, mutkikkaiden, kapeiden sekä hyvin tyypillisesti myös pimeiden teiden takana.  Julkiset kulkuyhteydet kaupunkialueen ulkopuolelle ovat pääosin melko olemattomat. Kannattaa myös harkita oletko halukas käyttämään suhteellisen ison osan ajastasi matkaseurueesi auton kuljettajana?

Auton vuokrauksen varjopuolena, kustannusten lisäksi, on pieni ikävä huoli auton ja sen takuumaksujen palautuksista jne. Myös ajokulttuurissa / säännöissä on eroja.   Espanjalaiset ovat myös vastustamattoman taitavia pitämään omiensa ja oman vakuutusyhtiönsä puolta mahdollisissa pikku kolhuissa ja kolareissa! Laillisen pysäköintipaikan löytäminen, markettien paikoitusalueita lukuun ottamatta, on monesti myös ongelmallista. Erilaisten Feria – juhlien, markkinapäivien ja aurinkoisten rantapäivien aikaan, joita täällä tietysti riittää, on parkkipaikan löytäminen usein todella hermoja raastavaa.

3.Asuinkerros ja ilmansuunta.  Onko sillä niin merkitystä?  Aurinkohan paistaa!

Aurinkorannikko on nimensä mukainen ainoastaan silloin, kun aurinko pääsee paistamaan. Etenkin kesäkauden ulkopuolella kannattaa, niin asunto kuin myös hotellihuone, valita ehdottomasti ylemmistä kerroksista, joko etelään tai länteen suuntautuneena.  Aurinko näet tekee täälläkin talviaikaan oman kaarensa huomattavasti viistommassa kulmassa kuin kesällä.

On hyvin tyypillistä, että kesällä kyllä aurinko paistaa. Talvisaikaan saatetaankin sitten olla koko päivä ehkä kukkulan, muurin, toisen rakennuksen tai vaikkapa isojen pihakasvien varjossa. Itään ja pohjoiseen suuntautuva, sekä alhaalla ja etenkin maantasossa olevat asuinhuoneistot ovat monesti kosteita, eikä asunto lämpene eikä kuivu oikein olleenkaan, ainakaan ilman tuntuvaa lisälämmitystä. Eikä se lievä homeen tuoksukaan ihan ainutlaatuista ole!

Muista, että varjoon jäävästä, mutta muuten upeasta uima-altaasta tai terassista ei sinulle ole juuri iloa kesäkautta pidempään.  Päinvastaisessa tilanteessa, etenkin ylhäällä sijaitsevalla, suotuisaan ilmansuuntaan olevalla terassilla, saat useasti nauttia auringosta paita hihasillasi tai parhaillaan jopa uima-asussa, ainakin osan päivää ja ihan ympäri vuoden!

Ylimmän kerroksen Atico / Penthouse – huoneistot ovat oman lukunsa, koska ne ovat usein ihanan valoisia ja niissä terassi parvekkeet ovat yleensä muita huoneistoja huomattavasti isommat. Niissä ei varmuudella myöskään kuulu yläpuolelta naapurin ääniä. 

Se totuus on myös piedettävä mielessä, että omakotitalot, rivitalot sekä kerrostalojen alimmat kerrokset ovat myös alttiimpia aika ajoin esiintyville murtovarkauksille, härskeimmissä tapauksissa jopa silloin, kun asukkaat ovat paikalla.  Erot samalla alueella eri asunnoissa ovat siis valtavat! Määrittele mitä loma-asunnoltasi haluat ja ota selvää millaista asuntoa olet  itse asiassa  vuokraamassa!

4.Mikä on asunnon todellinen  taso / pohjaratkaisu?

”Moni kakku päältä ”kaunis”! Pyydä asunnosta pohjapiirros. Sijainnin lisäksi erot ovat suuret myös itse asunnoissa. Ensinnäkin asuntojen pohjaratkaisut saattavat olla pohjoismaalaisittain katsottuna hämmästyttävän epäkäytännölliset ja ikkunat pieniä. Turhia käytäviä, kolkkoja koppikeittiöitä, epäkäytännöllisiä, ja tilaa vieviä muurattuja kiintokomeroita sekä meille outoja, tilaa vieviä amme- ja bide -ratkaisuja jne. Monet seikat varsinkin liikuntarajoitteiselle ovat aivan kauhistus!

Saatat monesti törmätä ”kattoterassihuonistoon” ,  Aticoon. Ole näissä erityisen kriittinen. Hyvin usein ne ovat matalan vinttihuoneen vinoon kattolappeeseen puhkaistuja, korkealla kaidemuurilla varustettuja parvekkeita. Tai sitten ylimmän kerroksen asuntoja, jonka yläpuolella olvalle katolle on puhkaistu alakerrasta aukko,tai muu kulkureitti, mistä ikinä se vain on saatu järjestettyä. Portaat katolle ovat yleensä hyvin ahtaita, jyrkkiä sekä usein myös vaarallisen liukkaita kiviportaita tai minimalistisen pieniä kierreportaita. Tämän kaltainen ratkaisu on ainakin liikuntarajoitteiselle ja lapsiperheille usein yhtä tuskaa. Myös useat rivitalot ja jopa omakotitalot ovat tonttimaan kalleudesta johtuen  hyvin kapearunkoisia ja tilat kolmessa kerroksessa. Pyydä pohjapiirros ja arvioi itse miten asunto toimii. Kannattaa miettiä onko tämänkaltainen valinta  teidän seurueelle toimiva ja turvallinen?

5.Tarvitaanko kunnollista lämmitystä / ilmastointia?

Vuodet eivät ole veljeksiä! Manner Euroopan lämpimimmästä seudusta huolimatta saattaa myös täällä olla syystä tai toisesta johtuen vilpoisaa, paikallisittain poikkeuksellisen kylmää tai vastaavasti hyvinkin kuumaa.  Jos tämänkaltainen päivä tai jakso sattuu juuri sinun lomasi kohdalle, niin on jokaisen  euron arvoista, että asunnossasi on viihtyisää!

Aiemmin Espanjan rakennuskulttuurissa ei ole suinkaan aina varauduttu ilmanvaihtoon, lämmitykseen tai saatikka lämpöikkunoihin edes tuulille aroissa merenranta rakennuksissa. Kivilattiat, vetoisat ikkunat ja reippaasti alle 20 asteen huonelämpötila on täysin arkipäivää jopa ns. paremmissakin hotelleissa, lukemattomista vuokra-asunnoista puhumattakaan.  Suomalaiselle, kunnollisiin lämmitysratkaisuihin tottuneelle, alkaa väistämättä vilun väreet häiritsemään. Tässä tilanteessa vuokranantajan tai hotellivastaavan hätävarana järjestämä pieni irtopatteri ei mahdollisesti paljon auta, varsinkaan jos huoneiston sulakkeet eivät lisääntyneeseen tehontarpeeseen riitä. Vastaavasti kuumimpaan aikaan, kun huoneiston sisälämpötila alkaa nousta kolmen kymmenen asteen tienoolle, niin nukkuminen voi käydä tuskaiseksi ilman kunnolla toimivaa ilmastointia.

Toisaalta, asiahan on myös niin, että maassa maan tavalla.  Tästä huolimatta jos sinulla on mitenkään mahdollista valita, niin suosittelen kuitenkin hiljattain perusteellisesti saneerattua, hyvin varustettua toimivaa asuntoa.  Oli sitten kyse hotellihuoneesta tai loma-asunnosta.  Jäitä hattuun!  Pelkkä maali tai uudet trendikkäät verhot eivät juurikaan todellisia asumisolosuhteita kohenna, edes lomalla ollessa.

6.Suomalainenhan menee halpaan.   Onko ihan pakko?

Ole tarkkana keneltä ja minkälaisen loma-asunnon vuokraat.  Moni asia voi mennä todella pieleen. Tyypillisiä sudenkuoppia ovat mm. kohteesta annetut olemattomat, tai aivan väärät tiedot. Valokuvat voivat olla hyvinkin suttuisia ja aivan toisesta asunnosta peräisin. Sijainti on ilmoitettu usein kovin suurpiirteisesti. Tahallaan tehdyt riidat vakuusmaksujen palautuksissa, asunnon likaisuus, reistailevat kodinkoneet, aivan loppuun käytetyt vuoteet, astiat ja keittiövälineet, ovat myös hyvin tavanomaisia yllätyksiä. Myös vuotava wc-allas tai ”yllättävä” lämpimän veden ”pian ohimenevä” puute tai se, että luvattuja avaimia, lisävarusteita tai palveluja ei olekaan tarjolla jne. ei ole ollenkaan harvinaista.  Huomenna, huomenna … kunnes loma jo loppuu.  Illuusio ihanasta edullisesta loma-asumisesta muuttuu äkkiä surkeuden ja pettymyksen päivittelyksi. Kokemusta on, usko pois! Ja ikävintä ehkä kaikesta, saattaa olla yhtäkkiä kadonnut yhteyshenkilö. Numero ei vastaa.  Soitto-pyyntöihin tai sähköposteihin ei vastata jne. Puutteet ja ongelmat peitellään ja  näin kierre  vain jatkuu seuraaville asiakkaille. Edellä kuvatut tilanteet ovat edelleen harmillisen totta Välimerenmaiden loma-asuntomarkkinoilla.  Halvalla on hintansa, sanotaan – valitettavasti!

Kaikesta edellä esitetyistä varoitteluista ja ehkä myös ”synkistelystä” huolimatta, Tervetuloa Espanjan Aurinkorannikolle, Fuengirolaan! Täällä irrottaudut upeasti arjesta, oli vuodenaika mikä tahansa!

Olemme ylpeitä ja innoissamme saadessamme tarjota myös sinulle ja lomaseurallesi nautittavaa loma-asumista ja siten osaltamme palasen  ihania lomamuistoja.

palmuu

 Risto Inna

Aurinkoisin terveisin Risto Inna

Etusivulle

Compare Listings