MISTÄ HYVÄ LOMA-ASUNTO FUENGIROLASSA?

1.Sijainti, sijainti ja sijainti. Mitä väliä ?

Olitpa vuokraamassa tai ostamassa loma-asuntoa Costa del Solin Fuengirolasta ,mieti tarkkaan missä sinä ja perheesi tai seurueesi oikeasti viihdytte.  Monelle on tullut yllätyksenä, että kuvissa houkuttelevilta näyttävissä keskusta-alueen ulkopuolella rinnetaajamissa ja ”huvila-alueilla” asuminen voi osoittautua kovin tylsäksi ja hankalaksi. Tämä varsinkin talviaikaan jolloin turisteja/asukkaita/palveluita on vähän. Palvelut on silloin n. 6 kk:n ajaksi suljettu, rakennukset pimeänä ja ihmisiä ei juuri näy. Kaupunkiin, rannalle, junalle,  ravintoloihin, toreille, kauppoihin ja muihin aktiviteetteihin voi olla pitkä ja mäkinenmatka.

Ajattele järjellä! Jos olet tulossa näille seuduille, suosittelemme lämpimästi tulemaan  kokeilemaan olisiko sinulle ja perheellesi kuitenkin sopivampi vaihtoehto asua mukavassa ja viihtyisässä kaupunkiasunnossa, ihmisten, tapahtumien, palveluiden sekä uimarantojen keskellä ja jonka lisäbonuksena on kaikille helppo liikkuminen.  Tietysti tilanne on toinen jos koko perheesi yhteinen intohimo on viettää lomapäivät aamusta iltaan seudun golfkentillä.

2. Onko auto täällä välttämättömyys?

Asuessanne kaupunkialueen ulkopuolella tarvitsette lähes poikkeuksetta auton. Kaupat, ravintolat,  ”nuorison menot” ja tapahtuma ovat usein hyvin hankalasti saavutettavissa. Julkiset kulkuyhteydet kaupunkialueen ulkopuolelle ovat hiljaiseen aikaan melko heikot. Kannattaa myös harkita oletko halukas käyttämään suhteellisen ison osan ajastasi matkaseurueesi autonkuljettajana?

Auton vuokrauksen varjopuolena on mm. ikävä huoli auton ja sen takuumaksujen palautuksista, vakuutuksen kattavuudesta, ”nenästä vedetyksi” tulemisesta  jne. Myös ajokulttuurissa / säännöissä on eroja.   Espanjalaiset ovat myös vastustamattoman taitavia pitämään omiensa puolta mahdollisissa pikku kolhuissa ja kolareissa! Pysäköintipaikan löytäminen tahtoo olla  markettien paikoitusalueita lukuun ottamatta todella vaikeaa. Erilaisten Feria – juhlien, markkinapäivien ja aurinkoisten rantapäivien aikaan, joita täällä tietysti riittää, on parkkipaikan löytäminen ranta ja keskusta-alueella usein erityisen hermoja raastavaa.

3. Asuinkerros ja ilmansuunta.  Onko sillä niin merkitystä?  Aurinkohan paistaa!

Aurinkorannikko on nimensä ansainnut ainoastaan silloin, kun aurinko pääsee paistamaan. Varsinkin viileämpään aikaa kesäkauden ulkopuolella kannattaa niin asunto kuin myös hotellihuone valita ehdottomasti  ylemmistä kerroksista, joko etelään tai länteen suuntautuneena.  Lämpötilaerot varjon ja aurinkoisen puolen välillä ovat todella huomattavat. 

On hyvin tyypillistä, että kesällä auringon ollessa korkeimmillaan aurinko paistaa melkein liiankin kanssa. Muina vuodenaikoina parveke, terassi tai uima-allas voi sitten olla jopa koko päivän ehkä kukkulan, muurin, toisen rakennuksen tai vaikkapa isojen pihakasvien varjossa. Pidä siis mielessä, että myös täällä aurinko tekee talviaikaan oman kaarensa huomattavasti viistommassa kulmassa kuin kesällä minkä tietysti johtaa   varjoisten alueiden suurempaan määrään.

Itään ja pohjoiseen suuntautuva, sekä alhaalla ja etenkin maantasossa olevat asuinhuoneistot ovat monesti kosteita, eikä asunto lämpene eikä kuivu oikein olleenkaan, ainakaan ilman mittavaa lisälämmitystä. Eikä se lievä homeen tuoksukaan ihan ainutlaatuista ole, jopa uudehkoissa taloissa!

Muista myös, että uima-altaat ovat usein lämmittämättömiä ja/tai  käytössä ainoastaan  kesäaikaan. Yleensä tuo avoinna-olo aika on kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun.  

Ylimmän kerroksen Atico / Penthouse – huoneistot ovat usein houkuttelevia  koska ne ovat usein valoisia ja niissä terassi parvekkeet ovat yleensä muita huoneistoja selkeästi isommat. Niissä ei varmuudella myöskään kuulu yläpuolelta naapurin ääniä. Muista huomioida näissäkin ilmansuunnat!  

Sekin totuus on myös hyvä pitää mielessä, että omakotitalot, rivitalot sekä kerrostalojen alimmat kerrokset ovat myös alttiimpia  (täällä yhtä lailla kuin muuallakin ) murtovarkauksille.

Erot samalla alueella eri asunnoissa ovat siis valtavat!

4. Mikä on asunnon todellinen  taso / pohjaratkaisu?

”Moni kakku päältä ”kaunis”! Pyydä asunnosta pohjapiirros. Mikrosijainnin lisäksi erot ovat suuret myös itse asunnoissa. Ensinnäkin asuntojen pohjaratkaisut saattavat olla pohjoismaalaisittain katsottuna hämmästyttävän epäkäytännölliset. On turhia käytäviä, kolkkoja koppikeittiöitä,  pieniä ikkunoita, tai jätti-ikkunoita jotka pitää pitää suljettuina liiallisen auringon aiheuttaman kuumuuden vuoksi. On epäkäytännöllisiä ja tilaa vieviä muurattuja kiintokomeroita sekä meille outoja, tilaa vieviä amme- ja bide -ratkaisuja jne. Monet seikat varsinkin liikuntarajoitteiselle ovat aivan kauhistus!

Saatat monesti törmätä ”kattoterassihuonistoon” ,aticoon. Ole näissä erityisen kriittinen. Hyvin usein ne ovat matalan vinttihuoneeseen vinoon kattolappeeseen puhkaistuja, korkealla kaidemuurilla varustettuja parvekkeita. Tai sitten ylimmän kerroksen asuntoja, jonka yläpuolella olevalle katolle on puhkaistu alakerrasta aukko tai muu kulkureitti, mistä ikinä se vain on saatu järjestettyä. Näiden ns. dublex asuntojen portaat katolle voivat olla hyvin ahtaita ja jyrkkiä sekä usein myös vaarallisen liukkaita kiviportaita tai minimalistisen pieniä kierrerappuja. Nämä ratkaisut ovat ainakin liikuntarajoitteiselle sekä lapsiperheille  yhtä tuskaa. Selvitä myös terassien todellinen omistusoikeus. Kattoterassit kun tuppaavat monesti olemaan talon yhteisomistuksessa. Yhteiskäyttö ei kaikkia aina miellytä.

Entä sitten ”eturivi”?   Takaako rantapaseon arvohuoneisto tai hotelli upealla merimaisemalla onnistuneimman valinnan?   Fuegirolan rantaviiva osoittaa lähinnä kaakkoon, eli aamuaurinkoon.  Hyvin tyypillistä on, että aurinko kerrassan ”sokaisee” koko huoneiston heti aamuvarhaisella. Verhoja on käytettävä hyvin ahkerasti. Toinen tyypillinen piirre on, että  ”mikrosijainnista”  riippuen parvekkeet jäävät varjoon jo heti puolen päivän jälkeen. Tämä ei taas  ole aina auringosta nauttijan mieleen. Pitkän illan ja yön  Välimeri näyttää sitten yksitoikkoisen puolensa; pelkkää mustaa, ehkä kaukaiset laivan valot silloin tällöin.          Kesäsesongin ulkopuolella myös avoimien tuulien aiheuttama vetoisuus ja jopa Afrikan puolelta kantautuva hiekka luovat oman harminsa…  Monelle yksi kerta on ollut riittävä:)

Muista myös, että rivitalot ja jopa omakotitalot ovat usein hyvin tonttimaan kalleudesta johtuen kapearunkoisia ja tilat kolmessa kerroksessa. Tällöin tuntuu että koko asunto on yhtä porrasta. Myös siivoaminen ja kaikki muu huoltotyö hankaloituu.  Pyydä pohjapiirros ja arvioi itse miten asunto ja piha-alue toimii. Kannattaa miettiä onko tämänkaltainen valinta  teidän seurueelle toimiva ja turvallinen?

5. Tarvitaanko lämmitystä / ilmastointia?

Vuodet eivät ole veljeksiä! Manner Euroopan lämpimimmästä seudusta huolimatta saattaa myös täällä olla syystä tai toisesta johtuen vilpoisaa, paikallisittain poikkeuksellisen kylmää tai vastaavasti hyvinkin kuumaa.  Jos tällainen jakso sattuu juuri sinun lomasi kohdalle, on jokaisen  euron arvoista, että asunnossasi on viihtyisää!

Aiemmin Espanjan rakennuskulttuurissa ei ole suinkaan aina varauduttu ilmanvaihtoon, lämmitykseen tai saatikka lämpöikkunoihin edes tuulille aroissa merenranta rakennuksissa. Kivilattiat, vetoisat ikkunat ja reippaasti alle 20 asteen huonelämpötila on täysin arkipäivää niin hotelleissa kuin myös lukemattomista vuokra-asunnoista puhumattakaan.  Suomalaiselle, kunnollisiin lämmitysratkaisuihin tottuneelle alkaa  vilun väreet häiritsemään. Irtopatterit tai muut lämmittimet auttavat, mutta vain,  jos huoneiston sulakkeet riittävät lisääntyneeseen tehontarpeeseen. Vastaavasti kuumimpaan aikaan kun huoneiston sisälämpötila alkaa nousta kolmenkymmenen asteen tienoolle, niin nukkuminen voi käydä tuskaiseksi ilman kunnolla toimivaa ilmastointia. 

Toisaalta, asiahan on myös niin, että maassa maan tavalla.  Tästä huolimatta jos sinulla on mitenkään mahdollista valita, niin suosittelen kuitenkin todella tarkkaan puntaroimaan ko.asunnon sijainnin ja ominaisuuksien hyvät ja huonot puolet.  Ja pidä mielessä, että pelkkä maali tai uudet trendikkäät verhot eivät juurikaan todellisia asumisolosuhteita kohenna, edes lomalla ollessa.

6. Suomalainenhan menee halpaan. Onko ihan pakko?

Ole tarkkana keneltä ja minkälaisen loma-asunnon vuokraat.  Moni asia voi mennä todella pieleen. Tyypillisiä sudenkuoppia ovat mm. kohteesta annetut olemattomat tiedot. Valokuvat voivat olla hyvin kummallisia tai pahimmillaan jopa aivan toisesta asunnosta peräisin.  Sijainti on saatettu ilmoittaa kovin suurpiirteisesti. Kuvissa esitetty ikkuna -tai terassinäkymä on kaukana siitä mitä kuvittelit.  Epäsiisteys, epäkuntoiset kodinkoneet, loppuun käytetyt vuoteet, astiat ja keittiövälineet, ovat myös hyvin tavanomaisia varsinkin espanjalaisten omistamissa ”kesäkodeissa”. Myös vuotava wc-allas tai ”yllättävä” lämpimän veden tai jopa sähkön ”pian ohimenevä” puute tai riittämättömyys jne. ei ole ollenkaan harvinaista jne. Halvalla on hintansa – valitettavasti!

Kaikesta edellä esitetyistä varoitteluista  huolimatta, Tervetuloa Aurinkorannikolle, Fuengirolaan! Täällä irrottaudut upeasti arjesta, oli vuodenaika mikä tahansa!

Nautittavan loma-asumisen puolesta

Risto Inna